Amsterdam

Over

Catchy deuntjes, pompende housebeats, prachtige stemmen, flitsende lichtshows... Popartiesten weten hun muziek vaak mooi te brengen. Maar hoe vaak overkomt het je niet dat je een liedje aan het neuriën bent, terwijl je de tekst helemaal niet kent? Tijdens de avonden van Hart op de Tong staan juist de songteksten centraal: Wat is de drijfveer om deze tekst, deze gedachte muzikaal te vertolken? Hoe denkt de artiest of band over liefde en vriendschap, religie, de maatschappij en de wereld?

Hart op de Tong biedt inspirerende muziekavonden waarin de songteksten van een populaire artiest of band centraal staan. Het evenement is een initiatief van de Keizersgrachtkerk en is gericht op jongeren met allerlei verschillende achtergronden (religieus, spiritueel of seculier). Het doel is om op deze wijze een originele en aantrekkelijke mix te bewerkstelligen van muziekbeleving en zingeving. In eerdere edities waren te zien: Typhoon, Giovanca, Tim Akkerman, Spinvis en Eefje de Visser.

Tijdens de avond worden de nummers in een akoestische setting gespeeld om de teksten het beste tot hun recht te laten komen. Tussen de liedjes door gaat een gastspreker in op de thematiek van de teksten met vragen als: hoe ga je zelf om met de thematiek en vanuit welke invalshoeken kun je het onderwerp benaderen? Deze toelichting is erop gericht om de jongeren hun eigen mening te laten vormen. Om de grens tussen klassiek en modern op te zoeken, zal een van de nummers met het orgel als begeleidend instrument gespeeld worden.

Hart op de Tong vindt plaats in de Keizersgrachtkerk, die ontworpen is door dezelfde architect als Paradiso en die net als de poptempel een uitstekende akoestiek heeft. Gelegen in het centrum van Amsterdam, is de kerk ook gemakkelijk toegankelijk voor bezoekers. De toegang bedraagt zeven en een halve euro in de voorverkoop en tien euro aan de deur. De deuren gaan vanaf 20:00 open en om 20:30 wordt er gezongen met het Hart op de Tong. Na afloop is er bij een drankje de gelegenheid voor het publiek om met elkaar én met de artiest na te praten.

Bier

HODT-bier gebrouwen door De 7 deugden Geïnspireerd door Hart op de Tong, creëerde brouwerij De 7 deugden voor ons het exclusieve HODT-biertje. Het speciaalbiertje wordt na iedere act geschonken in de tuinzaal van de kerk. Daarnaast is het verkrijgbaar bij de brouwerij. Bij De 7 deugden werken mensen voor wie een gewone baan niet vanzelfsprekend is. Voor deze mensen is het erg belangrijk om een plek te hebben waar ze er toe doen, waar ze zich kunnen ontwikkelen en waar de sfeer veilig genoeg is om fouten te maken en daarvan te leren.

Organist

Diederick Koornstra (1958) woont in Amsterdam en studeerde kerkelijk orgelspel en piano aan het Conservatorium te Leeuwarden. Orgelliteratuur studeerde hij bij Piet Post en Anco Ezinga, orgelimprovisatie bij Piet Post, Jos van der Kooy en Jan Jongepier, en piano bij Francine Espinosa. Diederick is als hoofdorganist en cantor verbonden aan de Keizersgrachtkerkgemeente te Amsterdam. Voor de gemeente schrijf hij talloze composities voor onder meer de jaarlijkse kindermusical. Voor Hart op de Tong maakte hij nieuwe composities voor nummers van Giovanca en Eefje de Visser.

Recensies over Hart op de Tong

3voor12: Hart op de Tong aan het woord

Colofon

Hart op de Tong is een initiatief van Guido Attema
Hoofd productie: Robert Jan Nijland
Ontwerp logo: Babette Elise
Realisatie website: Rik Scheffer en Lieuwe
Ontwerp site: Rik Scheffer
Leaderanimatie: Raimke.com